Informácie o kurze
- Kurz je určený pre všetkých, ktorí majú záujem kvalifikovať sa a získať osvedčenie v odbore kuchár – najmä pre:
- majiteľov reštaurácii, príp. iných pohostinných zariadení pre ktorých je potrebné preukázať sa osvedčením o vzdelaní v tomto odbore (Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní, § 22, písmeno C)
- záujemcov o prácu v zahraničí (absolvovaním kurzu a preukázaním osvedčenia môžete žiadať o udelenie pracovného povolenia)
- všetkých, ktorí uvažujú nad založením živnosti v tejto oblasti
- Pre prihlásenie do kurzu je potrebné ukončené minimálne základné vzdelanie.
- Rozsah kurzu je 500 hodín.
Čo sa v kurze naučíte?
- V priebehu kurzu absolvujete 2 časti: teoretickú (180 vyuč. hodín) a praktickú časť – odborný praktický výcvik (320 vyuč. hodín) priamo v reštaurácii,
- teoretickou časťou získate znalosti z: technológie prípravy pokrmov, zásad hygieny a bezpečnosti pri práci, potravín, výživy a nápojov, stolovania, zariadenia prevádzok a ekonomicko-právnych aspektov,
- získané vedomosti si precvičíte počas odborného praktického výcviku. Praktická časť prebieha v reštaurácii, kde budete pod odborným dohľadom samostatne pripravovať jedlá (bez nároku na odmenu). Prax prebieha podľa harmonogramu, ktorý si dohodnete s konkrétnou prevádzkou. Pred nástupom na prax je nutné odovzdať kópiu zdravotného preukazu. S vyhľadaním miesta na prax vám vieme vypomôcť, al. si môžete vyhľadať vlastnú prevádzku.
Čo absolvovaním kurzu získate?
- Kompletnú kvalifikáciu kuchára/ kuchárky.
- Osvedčenie s celoštátnou platnosťou.
- Možnosť zamestnať sa ako kvalifikovaný pracovník v danej oblasti v reštauračných zariadeniach alebo výrobných strediskách alebo si, po splnení ďalších podmienok, založiť vlastnú živnosť.
- Vedomosti a zručnosti, ktoré budete vedieť uplatniť v praxi.
- Užitočné informácie, triky a tipy od profesionálnych lektorov.
Ako dlho kurz trvá a v akej forme kurz absolvujete?
Orientačná dĺžka kurzu sú cca 3 - 4 mesiace. Trvanie závisí od formy kurzu, ktorá sa prispôsobí možnostiam našich odborných lektorov a účastníkov kurzu. Teoretická výučba na kurze prebieha štandardne 3-4x za týždeň (s možnosťou výučby v sobotu). O konkrétnych dňoch a časoch výučby budete včas informovaní manažérkou kurzu.
Ako prebiehajú záverečné skúšky?
Záverečná skúška pozostáva z 2 častí - teórie a praktickej časti. Počas teoretickej časti absolvujete test a ústnu odpoveď (z tematických okruhov, ktoré počas kurzu preberiete). Praktická časť prebieha preukázaním praktických zručností pri zabezpečení prevádzky vo výrobnom stredisku, normovaní surovín a kalkulácií, manipulácií so surovinami a zariadením, dodržaní technologického postupu a estetickej úprave kompletného obeda podľa vyžrebovanej témy.
Prečo si vybrať kurz vo VaV Akademy?
- Kurz môžete absolvovať vo viacerých mestách na celom Slovensku.
- V priebehu kurzu absolvujete kvalitnú a efektívnu výučbu, vďaka ktorej nadobudnete potrebné teoretické a praktické zručnosti.
- Spolupracujeme so skúsenými a kvalifikovanými lektormi s praxou, ktorí Vás zodpovedným a ústretovým spôsobom odborne vyškolia na prácu kuchára/ky.
- Pomôžeme vám so zabezpečením praxe v zariadeniach s ktorými spolupracujeme a poskytneme poradenstvo ohľadom podnikania v odbore.
- Kurz realizujeme v nadštandardných školiacich priestoroch.
- Kurz absolvujete za výhodnú cenu, na ktorú si môžete uplatniť viacero zliav, na splátky bez navýšenia alebo cez projekt RE-PAS úplne zadarmo.
- Naši absolventi majú na ďalšie kurzy vo VaV Akademy automatickú vernostnú zľavu.
- V prípade záujmu je možné absolvovať počas kurzu školenie z hygieny a epidemiológie v cene 30 €. Cena tohto školenia nie je zahrnutá v cene kurzu. Po jeho absolvovaní získate potvrdenie o absolvovaní – na základe toho sa môžete prihlásiť na skúšky RÚVZ.